Huurwoning

Een huurwoning is een woning die een verhuurder voor onbepaalde tijd verhuurt aan een huurder. Vaak gaat het om een woning met meerdere kamers, verdeeld over meerdere verdiepingen.

Verschil tussen een huurwoning en appartement

Bewoners van een huurhuis hebben vaak zijburen en geen onder- of bovenburen, zoals bij een appartement. Directe zijburen zie je vooral bij een rijtjeshuis of een twee-onder-een-kap woning. De verhuurder van een huurhuis is vaak een woningbouwvereniging (vaak ook een woningcorporatie genoemd) of een particuliere verhuurder. Een particuliere verhuurder wordt ook wel huisbaas of huiseigenaar genoemd.

Rechten en plichten

Bij huurwoningen is de verhuurder verantwoordelijk voor het groot onderhoud en de kosten ervan. Huurders hebben recht op huurberscherming, en afhankelijk van het inkomen ook op huurtoeslag.

Wie is voor welk soort onderhoud verantwoordelijk bij een huurwoning? Je leest het hier!

Sociale huurwoningen

Huurhuizen die verhuurd worden door een woningcorporatie worden ook wel sociale huurwoningen genoemd. Al het particulier verhuren samen worden ook wel de vrije sector genoemd. Een huurwoning mag je in tegenstelling tot een koopwoning niet zomaar verbouwen. In Nederland staan in totaal 3,3 miljoen huurwoningen.

Huurhuis voor onbepaalde tijd

Een huurhuis is vaak beschikbaar voor onbepaalde tijd. Een huurder kan een huurwoning ook onderverhuren als hij of zij bijvoorbeeld een half jaar op wereldreis gaat. De huiseigenaar of woningbouwvereniging moeten hier echter toestemming voor geven. De onderhuurder huurt het huurhuis dan voor bepaalde tijd.

Interesse in onderverhuur? Lees dan snel onze blog Je huurwoning onderverhuren; mag dat?

Wat is een huurcontract?

Als iemand een huurwoning gaat bewonen, dan stelt de verhuurder meestal een huurcontract op. Daarin worden afspraken vastgelegd, zoals de hoogte van de huurprijs en algemene huurvoorwaarden, waaraan beide partijen zich dienen te houden. Zowel de huurder als de verhuurder ondertekenen het huurcontract.