Antikraak

Wil je graag goedkoop huren in Nederland, dan wordt antikraak vaak genoemd als optie. Je betaalt minder huur, maar vaak is het nog onduidelijk wat deze manier van wonen precies is en met welke voor- en nadelen je rekening moet houden. Om je goed voor te bereiden, legt Kamerstunt je hier precies uit wat je kunt verwachten.

Wat is antikraak?

Antikraak wonen is kortgezegd het bewaken van een leegstaand pand. Het pand wordt in de toekomst gesloopt of ingezet voor een andere bestemming, maar tot het zo ver is moet het natuurlijk niet in handen komen van zogeheten krakers. Onder krakers verstaan we mensen die zonder toestemming een pand bewonen. Ondanks dat dit illegaal is in Nederland, gebeurt het nog steeds wel en het is een hoop gedoe om de krakers weer uit het pand te kragen. Vandaar dat veel eigenaren kiezen voor een antikraker. Door een antikraker het huis te laten ‘lenen’, hoopt de eigenaar te voorkomen dat krakers het pand innemen en dat er stappen ondernomen moeten worden om het pand weer terug te krijgen. Antikrakers zouden het pand moeten onderhouden en bewaken, zodat het daarna voor het toekomstige doel gebruikt kan worden. Overweeg je om antikraak te gaan huren, dan is het slim om te weten wat de voor- en nadelen zijn van deze manier van huren.

Voordelen antikraak huren

Het grootste voordeel van antikraak wonen, is dat het een relatief goedkope huurvorm is. Je betaalt alleen de nutsvoorzieningen en kunt dus voor een prikkie in een groot pand wonen. Vaak gaat het hierbij om een oud kantoorpand, een eengezinswoning die later gesloopt gaat worden of een oud klooster. Een ander voordeel is dat antikraak vaak snel geregeld is. Als je snel een huurwoning nodig hebt, kan het uitkomst bieden. Je kunt vaak snel verhuizen en dat kan in sommige situaties heel fijn zijn.

Nadelen antikraak huren

Natuurlijk zijn er ook nadelen te noemen van antikraak wonen. Zo moet je wel een beetje avontuurlijk ingesteld zijn. Je weet namelijk nooit wanneer de eigenaar besluit om het pand weer in eigen beheer te nemen. Vaak moet je binnen 14 dagen al vertrekken en dat kan zorgen voor een hoop onzekerheid.

Ook zul je je moeten houden aan de regels die de eigenaar bedenkt. Zo mag je vaak geen huisdier hebben en is het ook niet de bedoeling dat je de muren verft, een feestje geeft of iemand bij je laat logeren. Komt de verhuurder hierachter, dan kun je in een keer uit het pand gezet worden. Niets houdt de verhuurder tegen om af en toe even te controleren hoe het pand ervoor staat. Dit gaat dus ten koste van je eigen privacy.

Een ander nadeel is dat je geen onderhoud hoeft te verwachten van de eigenaar. Doet de verwarming het niet en vriezen je tenen er zo ongeveer af, dan zul je deze zelf moeten repareren of vervangen. Dit kan het wooncomfort flink beperken en je moet dus zelf uitzoeken wat je wilt aanpakken en wat niet.

Ga je regelmatig op reis, dan is het verstandig om na te denken of antikraak wonen wel iets voor je is. Ga je namelijk enkele weken weg, dan staat het de eigenaar vrij om de antikraak huurwoning aan een ander te verhuren.

Wat kost antikraak wonen?

Hoeveel je maandelijks betaalt voor een antikraak woning verschilt nogal. Zo betaal je voor de ene antikraak woning 150 euro per maand en bij de andere ruim 400 euro per maand. Kijk goed wat je eisen zijn voor ene huurwoning en of de aanbieder je ook alleen de nutsvoorzieningen in rekening brengt. Soms worden er dubieuze administratiekosten in rekening gebracht en dat is eigenlijk een verkapte vorm van huur. Dat mag niet en is wel iets waar je rekening mee moet houden.

Waar vind je een antikraak woning?

Lijkt antikraak wonen je wel iets, dan kun je deze huurwoningen vaak vinden via een bemiddelaar of rechtstreeks bij de eigenaar zelf. Ook bij Kamerstunt worden regelmatig antikraak woningen aangeboden. Kijk naar de beschrijving bij de huurwoning om te zien of er sprake is van antikraak of een andere vorm van huur.