Appartement

Het is een term die je vaak ziet staan als je op zoek bent naar een nieuwe huurwoning: appartement. Nu vraag je je misschien wel af wat een appartement nu precies is en welke eigenschappen deze woning hoort te hebben. Om wat duidelijkheid te scheppen in de chaos, leggen we je graag uit wat het verschil is tussen een kamer, studio, appartement en een woonhuis. Zo kies je altijd de soort woning die bij je past.

Wat is een appartement?

Met een appartement wordt bedoeld dat het woning betreft in een groter gebouw. Dit kan een flat zijn of bijvoorbeeld een portiek. Het appartement beslaat één verdieping. Heb je ook een bovenverdieping, dan noem je dit een maisonnette. Bij een appartement heb je altijd je eigen voorzieningen en een aparte slaapkamer. Dit houdt in dat je badkamer, toilet en keuken niet hoeft te delen met medebewoners en je niet woont en slaapt in dezelfde kamer. Heb je wel eigen voorzieningen, maar geen aparte slaapkamer dan spreekt men van een studio. Heb je ook geen eigen voorzieningen dan huur je een kamer en zul je je voorzieningen moeten delen met huisgenoten.

Hoe groot is een appartement?

Nieuwe appartementen in Nederland zijn gemiddeld 70 vierkante meter groot. Het gaat hierbij om appartementen die na 2015 gebouwd zijn. Tussen 1995 en 2015 waren appartementen gemiddeld 22 vierkante meter groter. Natuurlijk verschilt het per appartement hoeveel woonruimte je tot je beschikking hebt. Bij een tweekamerappartement is dit vaak minder dan bij een drie- of vierkamerappartement.  

Wat kost een appartement?

Doordat de appartementen allemaal zo verschillend zijn, is het lastig om precies te vertellen hoeveel je maandelijks betaalt voor een appartement in Nederland. Natuurlijk zijn er wel gemiddelden. Landelijk gezien betaal je €9,50 per vierkante meter. Voor een appartement van 70 vierkante meter komt dit neer op een maandelijkse huurprijs van €665. Dit klinkt ideaal, maar de realiteit is iets minder rooskleurig. Niet alleen het appartement op zich is bepalend voor de huurprijs, maar in de vrije sector is ook de locatie doorslaggevend. Een appartement in Amsterdam is daardoor ook beduidend duurder dan een appartement in Enschede. Het gemiddelde van een appartement in Nederland is daardoor ook €750 per maand. Het gaat hierbij om de kale huur. Je zult nog rekening moeten houden met servicekosten van gemiddeld €95 per maand.

Hoe wordt een appartement opgeleverd?

Ben je aan het kijken naar appartementen in Nederland, dan zul je ook nog rekening moeten houden met hoe het appartement wordt opgeleverd. Zo kan het zijn dat de verhuurder je het appartement kaal opleverd en zul je zelf voor een vloer, raambekleding en meubels moeten zorgen. Wil je wel meubels kopen, maar geen raambekleding of een vloer dan is een gestoffeerde huurwoning iets voor jou. Je kunt dan lekker meubels gaan shoppen, terwijl de vloer al in de woning ligt. Is meubels shoppen ook niet helemaal jouw ding, kies dan voor een gemeubileerde huurwoning. Je hoeft dan alleen maar je koffers in te pakken en te verhuizen. Ideaal voor starters! 

Appartement huren?

Lijkt een appartement huren je wel wat? Via Kamerstunt kun je op een handige manier in contact komen met verhuurders van appartementen. Kijk snel in het overzicht van appartementen in Nederland en neem via het contactformulier contact op met de verhuurder van het appartement. De verhuurder zal dan kijken of je uitgenodigd kan worden voor een bezichtiging.