Bemiddelingskosten

Wanneer je eenmaal een huurwoning gevonden hebt, ben je bijna altijd door het dolle heen. Het is natuurlijk ook erg lastig om in Nederland een leuke huurwoning te vinden en je trekt er het liefst zo snel mogelijk in. Soms kom je bij het tekenen van het contract voor een nare verrassing te staan. De verhuurder vraagt je om een maand huur over te maken als bemiddelingskosten. Nu vraag jij je af wat dit voor kosten zijn en of je deze wel moet betalen. We leggen het je allemaal uit.

Wat zijn bemiddelingskosten

Bemiddelingskosten zijn kortgezegd de kosten voor de hulp die een makelaar je geeft bij het zoeken naar een huurwoning. Soms geef je een makelaar de opdracht om een woning voor je te vinden en dat kost dan geld. Meestal gaat het hierbij om een maand huur, exclusief BTW. Toch hoef je deze bemiddelingskosten niet altijd te betalen en het is niet altijd duidelijk wanneer dit het geval is. Let dus goed op dat je alleen bemiddelingskosten betaalt als dit wettelijk gezien ook klopt.

Wanneer betaal je bemiddelingskosten?

Helpt de makelaar de verhuurder actief bij het vinden van een huurder, dan betaalt de huurder geen bemiddelingskosten. Doet de makelaar dit wel, dan ‘dient hij twee heren’ en dat mag niet in Nederland. Dit geldt ook als de verhuurder geen geld vraagt aan de verhuurder. Deze regels gelden voor zowel de sociale huurwoningen, vrije sector huurwoningen en kamerverhuur. Let dus goed op dat je alleen bemiddelingskosten betaalt als je zelf de makelaar opdracht geeft om een woning voor je te vinden en hij deze niet zelf al in het aanbod had staan.

Hoe kun je onterechte bemiddelingskosten terugkrijgen?

Heb je in je enthousiasme toch bemiddelingskosten betaald? Heel vervelend, maar gelukkig kun je dit terugvorderen. Dit kan zelfs nog tot wel 5 jaar later. Dien een klacht in bij de verhuurder om te zien of jullie er samen uit kunnen komen. Is dat niet het geval, dan kun je de Huurcommissie inschakelen. Zij helpen je dan om een procedure te starten tegen het bemiddelingsbureau.

Andere benamingen bemiddelingskosten

Laat je niet misleiden door andere termen voor hetzelfde. Soms denken verhuurders je te slim af te zijn door het veranderen van de term in het huurcontract. Ze noemen het dan bijvoorbeeld:

  • Administratiekosten
  • Contractkosten
  • Sleutelgeld
  • Makelaarskosten

Twijfel je of je te maken hebt met bemiddelingskosten, dan kun je informatie inwinnen bij de huurcommissie of bij De Woonbond.