Een huisbaas kan ervoor kiezen om een waarborgsom, ook wel borg genoemd, te vragen bij de verhuur van een woning. Deze borg is bedoeld om een verhuurder zekerheid te geven. Mocht je als huurder bijvoorbeeld schade veroorzaken in de huurwoning, dan kan worden teruggevallen op de borg. Het bedrag zou je dus zomaar kwijt kunnen raken als je onverantwoord omgaat met je woning. Laat je alles naar behoren achter? Dan krijg je het bedrag normaalgesproken gewoon terug aan het einde van je huurcontract.
Voor de hoogte van de borg geldt geen vast bedrag. Het is aan de verhuurder om te bepalen hoe hoog het gaat zijn. Eén keer de maandelijkse kale huurprijs komt het vaakst voor. Bij lagere huurprijzen kan het ook twee of zelfs drie keer de huur zijn. Dit bedrag betaal je bovenop eerste maand huur, voordat je definitief verhuist dus. Houd hier dan ook rekening mee bij het zoeken naar een huurwoning. Die eerste maand kan duur uitvallen.
Een kwitantie is een betaalbewijs, vergelijkbaar met een factuur. Facturen kunnen echter alleen door bedrijven worden gebruikt. Als particulier kun je een kwitantie gebruiken om een geldtransactie vast te leggen. Met een kwitantie kun je bijvoorbeeld bewijs dat jij je borg hebt betaald. We raden daarom ook aan om een kwitantie te vragen van je huisbaas. Stel: je woont voor lange tijd in één appartement en hebt 5 jaar geleden borg betaald aan de verhuurder. Maar hoe hoog was die borg ook alweer? Je hebt vast veel geld betaald en wilt het volledige bedrag wel terug. Als je een kwitantie in je administratie hebt, kun je daar altijd op terugvallen.
Borg betaal je natuurlijk niet voor niets. Het is een buffer voor de verhuurder om op terug te vallen als een huurder weigert te betalen of schade aanricht. Laat je de woning niet volgens afspraak achter? Dan zou je wel eens kunnen fluiten naar je centen. Mag hij of zij de borg dan zomaar inhouden, zonder dat je hiermee akkoord gaat? Ja, zolang er bij de oplevering door jullie beiden gebreken zijn vastgesteld.
De meest voorkomende redenen om borg in te houden:
Vaak krijg je eerst de tijd om deze gebreken te herstellen. Laat je dit na? Dan mag de verhuurder (een deel van) de borg inhouden. Maar wat als je het niet eens bent met de verhuurder? Als er volgens jou geen sprake is van schade, kun je de borg proberen terug te vorderen. Dat moet eerst schriftelijk, met een brief naar de verhuurder. Als je hierop geen reactie krijgt, kun je een incassobureau inschakelen of een rechtszaak starten. Hier kan alleen veel tijd en geld in gaan zitten. Maar, als niet kan worden aangetoond dat jij verantwoordelijk bent voor eventuele schade, kun je de borg vaak gewoon terugkrijgen.