Kale huur

Er wordt niet voor niets gesproken van een kale huurprijs. Dit is namelijk niet het enige bedrag dat je overmaakt voor de huur van een kamer, studio of appartement. Daar komen eigenlijk altijd nog servicekosten bij op. Bij zelfstandige woonruimtes betaal je meestal ook belastingen, zoals afvalstoffenheffing en rioolheffing. Het komt ook voor dat alle kosten onder één bedrag vallen; een zogenaamde all-in huurprijs.

Wat is kale huur?

De kale huurprijs is de standaard prijs die je (meestal maandelijks) betaalt aan de verhuurder voor de huur van een woonruimte. Hieronder vallen nog niet de kosten voor het gebruik van de woning en voorzieningen. Die worden verrekend in de servicekosten. De totale huurprijs (inclusief servicekosten) zal dus altijd hoger uitvallen dan de kale huur. Op basis van de kale huurprijs wordt de hoogte van de huurtoeslag berekend. Is jouw kale huur te hoog? Dan heb je geen recht op huurtoeslag.

Servicekosten

Servicekosten zijn kosten je bovenop de kale huurprijs van een huurwoning betaalt. Standaard zijn dit kosten voor gas, water en licht (zogeheten nutsvoorzieningen), maar ze je kunt ze ook betalen voor schoonmaak, onderhoud en eventueel voor het in bruikleen hebben van meubels. Servicekosten maak je tegelijkertijd met de kale huur (meestal iedere maand) over. Er geldt geen maximum voor servicekosten. Per kamer, studio of appartement kan dit dus behoorlijk uiteenlopen.

Gas, water en licht

Gas, water en licht, beter bekend onder de afkorting GWL, worden ook wel nutsvoorzieningen genoemd. Bovenop de kale huur betaal je ook voor het verbruik van deze voorzieningen. Bij onzelfstandige woonruimtes, zoals kamers, wordt dit door de verhuurder geregeld en maak je hem maandelijks een bepaald bedrag over. Bij zelfstandige woonruimtes, zoals een appartement, moet je soms zelf contracten afsluiten.

All-in huurprijs

Een all-in huurprijs is het tegenovergestelde van een kale huurprijs. Hierbij betaal je maar één bedrag, waar alle kosten bij in zitten. Het is dus minder overzichtelijk waar de kosten precies voor zijn. Je kunt de verhuurder vragen om het bedrag alsnog op te splitsen in kale huur en servicekosten. Komen jullie er niet uit? Dan kun je de Huurcommissie inschakelen om dit alsnog af te dwingen. Zo kun je voor jezelf beter inzichtelijk maken waarvoor je eigenlijk betaalt.