Kamer

Bijna de helft van studerend Nederland gaat ‘op kamers’. Verhuizen naar een kamer (ook wel: studentenkamer) is een belangrijke stap voor veel jongeren, omdat ze ineens veel verantwoordelijkheden krijgen. Zelf boodschappen doen en koken, zelf opruimen en schoonmaken. Meestal deel je een aantal gemeenschappelijke ruimtes met medebewoners, dus moet je ook heldere afspraken maken. En word je eigenlijk beschermd door de huurbescherming wanneer je op kamers gaat? Kamerstunt zocht alles voor je uit.

Wat is een studentenkamer?

Een studentenkamer is een onzelfstandige woonruimte en vind je meestal binnen een huis met verschillende kamers. Zo’n huis deel je dus met medebewoners, zogeheten huisgenoten. Iedere bewoner woont in hetzelfde pand, maar heeft wel een eigen kamer. Wel worden vaak een aantal voorzieningen, zoals een woonkamer, badkamer en keuken, gedeeld. Er bestaat ook studentenkamers met een eigen keuken of badkamer. Als je een kamer huurt in een (studenten)huis, kom je meestal niet in aanmerking voor huurtoeslag. Vaak betaal je er daarom relatief meer huur dan bijvoorbeeld een studio, waarbij je alle voorzieningen voor jezelf hebt.

Huurbescherming bij een kamer

Zoals de meeste huurders heb je gewoon recht op huurbescherming als je een studentenkamer huurt. Bij een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd kan een verhuurder de huur dus niet zomaar opzeggen. Daar moet namelijk een gegronde redenen voor zijn, zoals een langdurige betalingsachterstand of overmatig overlast. Ook zit hier een opzegtermijn van drie maanden aan verbonden. Een verhuurder kan dus niet zonder goede reden vroegtijdig het huurcontract opzeggen. Dit geldt ook voor een contract voor bepaalde tijd. Hiervoor geldt eveneens een termijn van drie maanden vóór afloop van de huurovereenkomst.

Wat kost een kamer?

Als aankomend student wil je natuurlijk graag weten wat een kamer huren kost. De meeste studenten hebben geen gigantisch budget, dus is een beetje inzicht in het kostenplaatje wel zo prettig. De huurprijzen zijn de afgelopen flink gestegen vanwege een serieus kamertekort in ons land. Hier profiteren huisjesmelkers van door woekerprijzen te vragen voor hun kamer(s). Zorg er daarom voor dat je goed weet welke maandelijkse huurprijs reëel is.

De meeste kamers zijn sociale huurwoningen en valt onder het puntenstelsel van de overheid. Dat betekent dat de woonruimte aan een aantal eisen moet voldoen om voor een bepaalde prijs verhuurd te mogen worden. Heb je het vermoeden dat de huurprijs van jouw kamer onterecht hoog is? Dan kun je terecht bij de Huurcommissie. Hieronder vind je een overzicht van gemiddelde huurprijzen per vierkante meter in verschillende Nederlandse studentensteden. In Enschede betaal je bijvoorbeeld 21,38 euro per vierkante meter. Voor een kamer van 12 vierkante meter komt dit neer op zo’n 257 euro per maand.

 • Landelijk gemiddeld: € 23,87
 • Almere: € 25,32
 • Amsterdam: € 30,82
 • Den Haag: € 23,06
 • Eindhoven: € 24,70
 • Enschede: € 21,38
 • Groningen: € 21,89
 • Leeuwarden: € 20,93
 • Leiden: € 23,82
 • Maastricht: € 22,49
 • Nijmegen: € 21,88
 • Rotterdam: € 24,70
 • Utrecht: € 22,69
 • Wageningen: € 21,20
 • Zwolle: € 20,80

Kamer gezocht?

Wil je direct op zoek gaan naar een mooie studentenkamer? Met een gratis account kun je onbeperkt ons huuraanbod doorspitten. Bij Kamerstunt vind je een enorm aanbod aan huurwoningen. Inschrijven is bij ons altijd gratis. Heb je een interessante woonruimte gevonden? Bewaar ‘m dan onder je favorieten door op het hartje te klikken. Plaats ook meteen een gratis oproep en laat verhuurders in jouw omgeving weten dat je een kamer zoekt. Actief op zoek gaan? Dat kan ook! Met Kamerstunt Premium kun je zelfs onbeperkt reageren op advertenties voor kamers.