Leegstandswet

Staat jouw huis te koop, maar lukt het niet om ‘m te verkopen? Verhuren volgens de Leegstandswet kan een ideale oplossing zijn. Dankzij de wet kun je een huurder in het pand laten wonen terwijl jij een nieuwe koper zoekt. Een handige oplossing om kosten te drukken én om sneller van woning af te komen. Een bewoonde woning verkoopt namelijk beter dan een woning die leegstaat.

Wat is de Leegstandswet?

Dankzij de Leegstandswet kun je een te koop staande woning tijdelijk verhuren. Deze vorm van verhuur wordt ook wel ‘overbruggingsverhuur’ genoemd. Je moet er als eigenaar een vergunning voor aanvragen bij de gemeente en de verhuur moet worden goedgekeurd door de bank.

Een huurovereenkomst volgens de Leegstandswet duurt minimaal 3 maanden en maximaal 5 jaar. Daarmee ben je flexibel als het pand verkocht wordt. Zijn er plannen om het te slopen of renoveren? Dan geldt er een minimum van 6 maanden en een maximale termijn van 7 jaar. Bij aanvraag van een afwijking van het bestemmingsplan ligt het maximum op 10 jaar. Het gaat hier dus om een huurcontract voor bepaalde tijd.

Voordelen van Leegstandswet

Voor verhuurders biedt de Leegstandswet een aantal belangrijke voordelen. Je laat de woning bijvoorbeeld niet leeg achter en hoeft dus niet bang te zijn voor krakers. Een woning die bewoond is, verkoopt bovendien altijd beter dan een leegstaand huis. Ook heb je geen dubbele lasten, omdat de huurder maandelijks huur aan je overmaakt. Hoe hoog dit bedrag is, bepaal je zelf wanneer je woning te koop staat. Bij plannen voor renovatie of sloop moet je je houden aan het puntenstelsel van de Huurcommissie.

Huurbescherming

Terwijl het huis te koop staat, kan de verhuurder bezichtigingen laten plaatsvinden. Als huurder moet je op zo’n moment beschikbaar zijn of regelen dat het huis bekeken mag worden terwijl jij er niet bent. Tijdens de huurovereenkomst worden huurders vaak ook beperkt beschermd door de huurbescherming. Het is dan ook makkelijker om de huur op te zeggen dan bij een regulier huurcontract. Voor verhuurders geldt een opzegtermijn van minimaal drie maanden. Huurders hebben een opzegtermijn van een maand. Loopt het contract af? Dan wordt het automatisch omgezet in een regulier huurcontract, met volledige huurbescherming. Niet gunstig voor verhuurders, want zo’n contract kan niet zomaar worden opgezegd.