Makelaar

Een makelaar is een bemiddelaar van koop- en/of huurwoningen. De eerste makelaars waren er al in de Middeleeuwen. In handelssteden waren zij de partij die tussen koper en verkoper kwam. Jarenlang stond dit nog voor allerlei vormen van verkoopbemiddeling, zoals verzekeringen of goederen. In principe is een makelaar dus een tussenpersoon die helpt om tot een overeenkomst te komen. Vandaag de dag staat de term vooral voor iemand die bemiddelt bij de verkoop of verhuur van een woning of kantoorpand.

Verkoopmakelaar en aankoopmakelaar

Verkoopmakelaars bemiddelen in het belang van iemand die een huis wil verkopen. Het is hun taak om een zo hoog mogelijk bedrag voor de woning te krijgen. Aankoopmakelaars doen precies het tegenovergestelde. Zij worden ingezet door woningzoekenden om dit bedrag zo laag mogelijk te maken. Onderhandelingen over de woningprijs vinden dus plaats tussen deze twee partijen. De koper en verkoper beslissen uiteindelijk of ze akkoord gaan met het voorstel van hun makelaars.

Verhuurmakelaar en aanhuurmakelaar

Net zoals bij de verkoop van een woning kan ook bij de huur en verhuur een makelaar worden ingeschakeld. Verhuurders kunnen een verhuurmakelaar inschakelen om te bemiddelen bij de verhuur van hun pand. Als huurder kun je een zogeheten aanhuurmakelaar aannemen om je te helpen bij het vinden van een huurwoning. Tot voor 2015 was het mogelijk voor een makelaar om op beide markten te fungeren. Het is sindsdien echter niet meer toegestaan om zowel als verhuur- als aanhuurmakelaar te werken.

Bemiddelingskosten

In de huurwoningenmarkt heb je als huurder vaak te maken met bemiddelingskosten. Dit zijn kosten die je betaalt voor de bemiddeling van een huurwoning die buiten het aanbod van de makelaar liggen. Wil je geen bemiddelingskosten betalen? Informeer dan altijd goed van tevoren bij het contact met een makelaar of deze wel of niet bemiddelingskosten in rekening brengt. Een makelaar mag niet voor huurders én verhuurders werken, en dus ook niet van beide partijen bemiddelingskosten vragen. Heb jij het vermoeden dat je onterecht bemiddelingskosten betaalt? Dan kun je deze terugvorderen bij de makelaar.