Nieuwbouwwoning

Een nieuwbouwwoning is een relatief nieuwe woning. Er is geen vaste definitie voor het begrip, maar het wordt meestal gebruikt voor woningen die hooguit 3 jaar oud zijn. Omdat het gaat om woningen die kort geleden zijn opgeleverd, zul je vaak de eerste bewoner van het pand zijn. Heeft er voor jou al iemand in het huis gewoond? Dan is er sprake van bestaande bouw. Vooral vanaf jaren 70 werd er hard gewerkt om nieuwbouwwijken uit de grond te stampen.

Voordelen van nieuwbouwwoningen

Als je de eerste bewoner van een nieuwbouwwoning bent, is alles spiksplinternieuw. Alles in de keuken werkt naar behoren en de douche is nog brandschoon. Er zijn dus nog geen gebruikssporen en er is geen onderhoud nodig. Een ander voordeel van dit soort huizen is dat je van alle gemakken bent voorzien. Vooral jonge gezinnen vestigen zich in nieuwbouwwijken. Er wordt daarom door de gemeente gezorgd voor de juiste voorzieningen in de omgeving. Een school, een kinderopvang, een supermarkt, een huisarts en sportverenigingen. Je hebt alles in de buurt, omdat deze wijken in korte tijd in z’n geheel worden aangelegd.

Nadelen van nieuwbouwwoningen

Een nieuwbouwwoning valt vaak duurder uit. De kwaliteit van het pand en de voorzieningen zijn natuurlijk op z’n hoogst wanneer het net is opgeleverd, en daar betaal je voor. Omdat je gaat wonen in een fonkelnieuw huis kan het ook nog wat sfeer missen. Je bent zelf volledig verantwoordelijk om er een knus thuis van te maken. Ook de omgeving kan nog wat kil ogen, vooral als de woning net is opgeleverd. Er wordt in de wijk voldoende groen geplant, maar het kost natuurlijk tijd voordat dit gaat groeien. Je kunt bovendien te maken hebben met overlast vanwege werkzaamheden, omdat andere nieuwbouwwoningen nog in aanbouw kunnen zijn.

Nieuwbouw in Nederland

De komende jaren wordt hard gewerkt om het tekort aan koop- en huurwoningen terug te dringen. Vooral in Amsterdam, Nijmegen en Utrecht is de vraag naar woonruimte enorm. In totaal moeten tot 2030 nog 200.000 zelfstandige woningen worden bijgebouwd om te voldoen aan deze vraag. Zou je graag wonen in een nieuwbouwwoning? Houd dan rekening met veel concurrentie op de Nederlandse huurmarkt.