Onderverhuur

Het klinkt als een ideale oplossing: je gaat op vakantie en kunt tijdelijk niet in je kamer wonen, dus laat je er een vriend of vriendin voor korte tijd op passen. Maar onderverhuren (ook wel doorverhuren) mag niet zomaar. Sterker nog, zonder toestemming van je verhuurder kan het zelfs strafbaar zijn. Wanneer mag je wel en niet onderhuren en onderverhuren? En welke gevolgen heeft het als je je niet aan de regels houdt?

Wat is onderverhuur?

Er is sprake van onderverhuur als een huurder zijn of haar huis doorverhuurt aan iemand anders. Je wordt dan verhuurder van het pand dat je zelf huurt. Een voorbeeld: Magdalena woont een jaar als expat in Nederland en huurt een studio in hartje Leiden. Ze besluit voor de zomer een maand lang naar haar familie in Polen te gaan. Om de kosten te drukken laat ze een vriendin voor die tijd in haar studio wonen. Magdalena is daarmee onderverhuurder en haar vriendin onderhuurder.

Zelfstandige woning onderverhuren

Zonder toestemming van de verhuurder is het onderverhuren van een zelfstandige woning (zoals een appartement of eengezinswoning) niet toegestaan. Een zelfstandige woonruimte heeft een eigen toegang, keuken, badkamer en minstens één woon-/slaapkamer. Wel mag je een deel van de woning (bijvoorbeeld een kamer) onderverhuren, mits je er zelf blijft wonen. Staat nadrukkelijk in het huurcontract dat dit niet mag? Dan is het uiteraard niet toegestaan.

Kamer onderverhuren

Een kamer is een onzelfstandige woonruimte. Onderverhuur ervan is niet toegestaan zonder toestemming. Doe je dit toch? Dan riskeer je uitzetting en een fikse boete. Onderverhuren van een kamer kan zelfs expliciet verboden zijn in het huurcontract. Toch zijn er veel huurders die ondanks deze grote risico’s zonder toestemming hun huurwoning onderverhuren.

Gevolgen van illegaal onderverhuren

Onderverhuren van een kamer (onzelfstandige woning) kan strafbaar zijn en serieuze gevolgen hebben, voor zowel onderhuurder als onderverhuurder. Niet alleen degene die tijdelijk in de kamer woont, maar ook de oorspronkelijke huurder zou uitgezet kunnen worden. De onderhuurder kan in veel gevallen wel een schadevergoeding indienen bij degene die zijn of haar woning onderverhuurde. Ook als onderhuurder heb je namelijk recht op huurbescherming, net als iedere andere huurder. Is er wel sprake van een zelfstandige woning, maar is er geen toestemming gevraagd aan de eigenaar? Dan mag de onderhuurder misschien toch blijven. Dat zal volledig afhangen van de verhuurder van het pand. Onderverhuren van een sociale huurwoning is nooit toegestaan.

Huisbewaring

Als je toestemming vraagt van de verhuurder en gemeente, kan er sprake zijn van huisbewaring. Dit wordt ook wel huisbewaarderschap genoemd en maakt het mogelijk om maximaal 12 maanden iemand te laten onderverhuren. Een onderhuurder heeft geen recht op huurtoeslag, maar moet zich wel op het adres inschrijven bij de gemeente. Ook zullen beide partijen een officieel onderhuur contract moeten tekenen. Er zijn dan dus twee huurovereenkomsten: tussen de eigenaar en de hoofdhuurder en tussen de hoofdhuurder en de onderhuurder.