Niet iedere huurwoning is in handen van een woningcorporatie. Ook particulieren kunnen hun woning te huur aanbieden. Veel mensen maken zelfs bewust deze keuze. Omdat hun inkomen zich daarvoor leent, omdat ze sneller in aanmerking kunnen komen of vanwege het directe contact met de verhuurder. Is huren bij een particuliere verhuurder iets voor jou? De voor- en nadelen van particulier huren lees je hieronder.
Een particuliere verhuurder is iemand die één of meerdere woningen te huur aanbiedt om inkomsten te genereren. Ruim driekwart van alle particuliere verhuurders bezit één huurwoning. Bij dit type huurwoning is dus geen woningcorporatie of woningbouwvereniging betrokken.
Een belangrijk verschil met huren via een woningcorporatie zijn de korte lijntjes. Vaak kom je rechtstreeks in contact met de particuliere verhuurder van een pand, of degene die de woning onderverhuurt. Als woningzoekende heb je dus een directe lijn naar de verhuurder, en als huurder een direct aanspreekpunt voor wanneer er problemen ontstaan.
Een ander voordeel van particulier huren is de beschikbaarheid. Woningen zijn vaak op een relatief korte termijn beschikbaar om te huren. Bovendien is er meestal geen sprake van een wachtlijst, zoals bij sociale huurwoningen van een woningcorporatie wel het geval is. Soms kun je direct intrekken in een particuliere huurwoning. Zit je al lange tijd op een sociale huurwoning te wachten en begint de tijd voor je te dringen? Dan kan een overstap naar een particuliere huurwoning een optie zijn.
Gemiddeld kiezen particulieren er vaker voor om hun woning gestoffeerd of gemeubileerd te verhuren. Voor mensen zonder inboedel, die van plan zijn tijdelijk te huren, kan dit aantrekkelijk zijn. Je hoeft zo weinig of geen spullen in huis te halen en kunt meteen in de kamer, studio of het appartement gaan wonen.
Eén van de nadelen van particulier huren is de prijs. De meeste woningen vallen onder de vrije sector en dat houdt in dat er geen maximum geldt voor huurprijzen. Verhuurders bepalen dus zelf hoeveel ze vragen voor de huur. Dat betekent ook dat je als huurder geen recht hebt op huurtoeslag als de prijs boven de zogenaamde liberalisatiegrens uitkomt. De vrije sector is dus niet geschikt voor alle inkomens.
Het rechtstreekse contact met de verhuurder kan ook als nadeel gezien worden. De kans is groot dat de eigenaar van het pand ook nog een baan heeft. Als zich problemen voordoen, moet hij of zij daar dus tijd voor vrijmaken. Op die manier kan het langer duren voordat het probleem verholpen wordt.
Als huurder zul je goed je nieuwe huurcontract moeten bestuderen. Huisjesmelkers liggen namelijk op de loer, zeker in grote steden als Utrecht, Rotterdam en Eindhoven. Zij staan erom bekend dat ze jou zoveel mogelijk geld afhandig willen maken. Het gaat hier natuurlijk om een klein groepje verhuurders. Toch kun je jezelf een hoop zorgen besparen door alert te blijven wanneer je huurt bij een particuliere verhuurder. In verreweg de meeste gevallen staan verhuurders graag voor je klaar als er iets niet naar wens is.