Servicekosten

Als onderdeel van de huurprijs moet je als huurder servicekosten betalen. Deze kosten staan los van de kale huur. Je betaalt ze voor het door jou verbruikte gas, water en licht, maar kan ook bestemd zijn voor heffingen of een abonnement op internet, tv en bellen. Wat servicekosten precies zijn, waarvoor je allemaal betaalt en hoe hoog servicekosten maximaal mogen zijn, lees je hieronder.

Wat zijn servicekosten?

Servicekosten zijn de kosten je die betaalt bovenop de kale huurprijs van een huurwoning. Het zijn kosten voor nutsvoorzieningen (gas, water en licht), schoonmaak, onderhoud en eventueel stoffering en meubilering. Je betaalt iedere maand servicekosten. Eén keer per jaar mag de huurprijs verhoogd worden. Als de verhuurder hiervoor kiest, gebeurt dit op 1 juli. Denk je dat je teveel betaalt? Dan kun je dit melden bij de Huurcommissie.

Wat valt er onder servicekosten?

Bij iedere woning zien de servicekosten er weer anders uit. Gas, water en licht zul je bijna altijd moeten betalen, maar als je gemeubileerd huurt, kun je ook moeten betalen voor de meubels die je in bruikleen hebt. Een aantal zaken die onder servicekosten vallen, komen in bijna ieder huurcontract terug. Wanneer er administratiekosten worden gerekend, is dit maximaal vijf procent van de totale servicekosten. Als je vragen hebt over deze kosten, kun je altijd je verhuurder vragen naar een specificatie. Servicekosten die vaak terugkomen in huurcontracten:

  • gas, water en licht (GWL)
  • GWL in gemeenschappelijke ruimtes
  • niet centraal geregelde verwarming
  • abonnement voor internet, bellen en tv
  • schoonmaak van gemeenschappelijke ruimtes
  • klein onderhoud
  • kosten voor huismeester
  • glasverzekering

Wat valt er niet onder servicekosten?

Het komt voor dat verhuurders bepaalde zaken als servicekosten verhalen, maar dit eigenlijk niet mogen doen. Wees dus alert voordat je een huurcontract leest en vraag bij onduidelijkheden naar een specificatie van de servicekosten. Je wilt natuurlijk weten waarvoor je betaalt. Het zou zomaar kunnen dat bepaalde kosten niet onder de servicekosten mogen vallen. Het gaat hier vaak om zaken als:

  • onderhoud aan liften en andere installaties
  • parkeerplaatsen
  • aanleg groenvoorziening
  • schade in gemeenschappelijke ruimtes
  • beheer woonruimte
  • riool- en afvalheffingen
  • opstalverzekeringspremie

Hoe hoog mogen servicekosten zijn?

Helaas zit er geen maximum verbonden aan servicekosten. Deze kosten kunnen per kamer, studio of appartement dus behoorlijk verschillen. Dat kan om een paar tientjes gaan, maar zou zomaar op kunnen lopen tot ver boven de honderd euro. Wees er dus bewust van waarvoor je betaalt voordat je zomaar een huurcontract tekent. Ga goed na of alle kosten onder de servicekosten mogen vallen en vraag eventueel om verheldering bij de verhuurder.

All-in huurprijs

Voor sommige huurders is het niet duidelijk wat onder de kale huur of onder de servicekosten valt. Je kunt namelijk ook een all-in huurprijs moeten betalen; één vast bedrag per maand voor alle kosten. Dit soort huurconstructies zijn niet altijd prettig, want je weet niet precies waarvoor te betaalt. Als je een all-in huurprijs hebt, kun je verhuurder vragen om de huurprijs toch te splitsen. Mocht de verhuurder dit weigeren, dan kun je contact opnemen met de Huurcommissie om deze splitsing alsnog mogelijk te maken.

Servicekosten en huurtoeslag

Of je recht hebt op huurtoeslag wordt bepaald op basis van de kale huurprijs. De hoogte van de servicekosten heeft hier dus geen invloed op. Zolang je woont in een sociale huurwoning en voldoet aan de voorwaarden, kun je gewoon huurtoeslag krijgen. Hoe hoog de servicekosten zijn, doet er dus niet toe. Let er wel op dat sommige verhuurders ervoor kiezen om de kale huur laag te houden, maar de servicekosten juist relatief hoog te maken. Zo betaal je alsnog een hoge huurprijs en zou de hoogte van jouw huurtoeslag wel eens tegen kunnen vallen. Een verhuurder mag alleen geen winst maken op de servicekosten.