Studio

Op Kamerstunt zul je niet alleen kamers tegenkomen. We bieden onder andere ook ruimte voor huuradvertenties van volledige woonhuizen, appartementen en studio’s. Laatstgenoemde woningtype wordt steeds populairder onder Nederlandse starters en studenten. Maar wat maakt een pand eigenlijk een studio? En wat is het precieze verschil tussen een studio en een kamer of appartement? Je leest het allemaal hieronder.

Wat is een studio?

Een studio kun je zien als kruising tussen een kamer en appartement. Je hebt er alles voor jezelf, maar woont, kookt en slaapt in dezelfde ruimte. Alleen de douche en het toilet bevinden zich vaak in een aparte badkamer, maar dit is niet altijd het geval. Een studio wordt geheel toepasselijk ook wel een eenkamerappartement genoemd. Dit type woning bestaat uit slechts één kamer en is dan ook vaak bedoeld voor één huurder. Bewoners zijn meestal studenten die iets meer te besteden hebben of starters die die in de buurt willen wonen van hun werk. Omdat je alles voor jezelf hebt, hoef je geen keuken of badkamer te delen met huisgenoten.

Verschil met een kamer

Het grootste verschil tussen een studio en een kamer zit in het delen van de woning. In een (studenten)kamer deel je een aantal ruimtes met medebewoners. Dat kan een woonkamer zijn, maar ook een keuken en badkamer. In een studio heb je alle faciliteiten voor jezelf. Vaak is de woning voorzien van een keukenblok en een doucheruimte met toilet. Bij een kamer is hiervan meestal geen sprake. Wel zul je er zelf voor moeten zorgen dat je alles schoon houdt.

Een ander verschil zit ‘m in de prijs. Voor een studio betaal je meestal een hogere huurprijs dan voor een kamer. Daarbovenop moet je de kosten voor internet en televisie voor je eigen rekening nemen, omdat je het gebruik ervan niet deelt met huisgenoten. Al deze zaken zul je moeten overwegen als je een keuze wilt maken tussen een kamer en een studio.

Verschil met een appartement

Waar een studio groter is dan een kamer, is een appartement juist weer groter dan een studio. Belangrijke verschillen zijn dus de oppervlakte, maar ook de ruimtes die je tot je beschikking hebt. Een appartement zal altijd één of meerdere slaapkamers hebben. Een studio heeft juist weer geen aparte slaapkamer. Ook de prijs verschilt nagenoeg altijd. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de locatie waar de woning zich bevindt. In de Randstad, zoals Rotterdam of Utrecht, kan een studio bijvoorbeeld net zo duur (of zelfs duurder) zijn als een appartement op het platteland.

Een studio huren?

Heb jij besloten dat je graag een studio wilt huren? Kijk dan snel in ons overzicht van studio’s in Nederland. Op ons platform vind je niet alleen kamers, maar ook een groot aanbod aan diverse studio's. Er zit vast iets bij dat past bij je woonwensen. Gebruik Kamerstunt om op zoek te gaan naar jouw nieuwe thuis!