Tijdelijk huren

Tijdelijk huren verwijst naar het huren van een woning, appartement of ander soort vastgoed voor een beperkte periode. In tegenstelling tot een langetermijnhuurovereenkomst, waarbij de huurovereenkomst meestal voor onbepaalde tijd is, wordt bij tijdelijk huren een specifieke einddatum afgesproken. Er is dus sprake van een huurovereenkomst voor bepaalde tijd.

Voorbeeld van tijdelijk huren

Nina heeft een baan in Amsterdam voor een project van anderhalf jaar. Ze wil dichtbij werken wonen, maar niet voor langere tijd vastzitten aan een huurcontract. Ze besluit een woning tijdelijk te huren en tekent een huurovereenkomst voor 18 maanden. Op deze manier heeft ze aan het einde van haar project geen zorgen over het beëindigen van haar huur.

Hoe lang kun je tijdelijk huren?

Als je een zelfstandige woonruimte huurt, mag je maximaal twee jaar huren onder één tijdelijk huurcontract. Blijf je hierna in dezelfde woning wonen? Dan is er automatisch sprake van een huurcontract voor onbepaalde tijd. Dit gebeurt om zogeheten draaideurcontracten tegen te gaan die nadelig zijn voor jou als huurder. Huur je alleen een kamer? Dan mag je maximaal 5 jaar tijdelijk huren onder hetzelfde contract.

Wanneer tijdelijk huren?

Tijdelijke huurovereenkomsten worden vaak gebruikt in situaties waarin huurders flexibiliteit nodig hebben of als er sprake is van tijdelijke behoeften, zoals bijvoorbeeld:

  1. Studeren in een andere stad: Studenten kunnen ervoor kiezen om een woning voor de duur van hun studie te huren, zodat ze niet gebonden zijn aan langlopende huurovereenkomsten.

  2. Werkopdrachten: Mensen die voor een bepaalde periode naar een andere stad verhuizen, of expats die hetzelfde doen voor werk, kunnen ervoor kiezen om tijdelijk te huren in plaats van een woning te kopen of zich langdurig te verbinden aan een huurcontract.

  3. Renovaties of herstelwerkzaamheden: Als een woning renovaties ondergaat of als iemand zijn eigen woning niet kan bewonen vanwege herstelwerkzaamheden na bijvoorbeeld brand of waterschade, kan tijdelijk huren een oplossing bieden tijdens deze periode.

Soorten tijdelijke huur

Naast een ''normale'' huurovereenkomst voor bepaalde tijd zijn er nog een paar andere vormen van tijdelijke huur. Ook antikraak wonen, huren op grond van de Leegstandwet en huren via een zogeheten campuscontract speciaal voor studenten zijn vormen van tijdelijke huur.

Tijdelijk je huis verhuren via de Leegstandswet? Duik dan snel in deze blog!