Tijdelijk huren

Wanneer je op zoek bent naar een woning kan tijdelijk huren veel voordelen bieden. Als je als expat naar Nederland komt of als je je huidige woning ingrijpend aan het verbouwen bent, is een contract voor bepaalde tijd een ideale oplossing. Je moet alleen ook op de hoogte zijn van de nadelen van deze huurvormen. Daarom hebben we alle plus- en minpunten voor je op een rijtje gezet.

Tijdelijk verhuren

Bij tijdelijke verhuur heb je te maken met verschillende soorten huurcontracten, afhankelijk van de reden van verhuur. Voor een verhuurder is deze van belang bij het opstellen van een contract. Aan tijdelijke huur zijn namelijk nogal wat regels gebonden. Zo kan het voorkomen dat je als eigenaar van een pand tijdelijk ergens anders gaat wonen en in de tussentijd jouw woning te huur zet. Ook kan er sprake zijn van tijdelijke verhuur als een woning voor langere tijd te koop staat. Hierbij kan de woning te huur worden aangeboden op basis van de Leegstandswet.

Leegstandswet

Bij huren volgens de Leegstandswet krijg je een huurcontract voor minimaal zes maanden. Je hebt dus de zekerheid dat je in ieder geval een half jaar lang ergens kunt wonen. De minimale huurtermijn is alleen voor te koop staande woningen iets korter. In deze woningen ligt het minimum op drie maanden. Voor verhuurders die het contract willen opzeggen, geldt een relatief lange opzegtermijn van drie maanden. Voor woningen die te koop staan, is dit twee maanden. Deze huurvorm geeft je dus in ieder geval een paar maanden om iets nieuws te vinden. Hoe lang je er kunt blijven wonen, hangt af van de vergunning die de gemeente heeft afgegeven. Gemeentelijke vergunningen voor te koop staande woningen van particulieren gelden voor maximaal 5 jaar. Huurwoningen die gesloopt of gerenoveerd worden krijgen voor 7 jaar een vergunning. Gebouwen waarvoor een tijdelijke afwijking van het bestemmingsplan is aangevraagd geldt een termijn van 10 jaar.

De voordelen van de Leegstandswet:

De nadelen:

  • Beperkte huurbescherming
  • Geen vrijheid om de woning aan te passen
  • Beschikbaar zijn voor bezichtigingen

Antikraak

Wil je goedkoop wonen? Misschien is antikraak wonen dan iets voor jou. Vaak gaat het hier om gebouwen die wachten op een nieuwe bestemming, of op de sloop. Om te voorkomen dat er ongeoorloofd mensen in het pand gaan wonen, maakt de eigenaar het mogelijk om er antikrakers te laten wonen. Zo blijft het pand in goede staat en hoeft de eigenaar zich geen zorgen te maken over krakers totdat er een nieuwe bestemming is.

Voordelen- en nadelen antikraak

Voor starters of mensen met een lager inkomen is antikraak huren heel geschikt. Je betaalt niet veel voor een anti-kraakpand en krijgt vaak ook veel woonoppervlakte tot je beschikking. Op het gebied van prijs-kwaliteit kun je dus zomaar een pareltje in handen krijgen. Natuurlijk heeft antikraak huren niet alleen maar pluspunten. Je hebt namelijk geen enkele zekerheid dat je er kunt blijven wonen. Als je geen back-up hebt, kun je op straat komen te staan. Er is een opzegtermijn, maar deze bedraagt meestal slechts vier weken. Omdat je geen officieel huurcontract hebt, zul je ook niet onder de huurbescherming vallen.

De voordelen van antikraak huren:

  • Lage prijzen
  • Relatief veel woonoppervlakte
  • Unieke locaties

De nadelen:

  • Geen minimum huurperiode
  • Geen huurbescherming
  • Korte opzegtermijn