Vrije sector

Ga je een huis huren in Nederland? Dan zal dit een sociale huurwoning of een vrije sector woning zijn. Huren in de vrije sector is niet voor iedereen weggelegd. Je inkomen moet er bijvoorbeeld hoog genoeg voor zijn. Er zitten een aantal belangrijke verschillen tussen, onder andere in de huurprijs, dus is het goed om te weten waarmee je te maken hebt. Om alles voor je op te helderen heeft Kamerstunt de kenmerken van een vrije sector woning voor je op een rij gezet.

Wat is een vrije sector woning?

Een huurwoning valt onder de vrije sector wanneer de kale huurprijs boven de zogeheten liberalisatiegrens valt. Er is dan sprake van een ‘geliberaliseerde woning’. Een vrije sector woning heeft dus vaak een hogere huurprijs. In 2021 ligt deze grens op 752,33 euro. Dit is ook meteen de sociale huurgrens; de maximale huurprijs die je betaalt voor een sociale huurwoning.

Wat is de liberalisatiegrens?

De liberalisatiegrens maakt het onderscheid tussen betaalbare sociale huurwoningen en vrije sector woningen. De hoogte van deze grens wordt bepaald aan de hand van het jaar waarop het huurcontract is getekend. Het bedrag zal voor huurders vooral betrekking hebben op de huurprijs. Er geldt in de vrije sector geen maximum zoals bij sociale huurwoningen wel het geval is. Ook de jaarlijkse verhoging van de huurprijs bepaalt de verhuurder zelf. De liberalisatiegrens heeft jarenlang op hetzelfde bedrag gestaan, maar is sinds 2019 weer gaan stijgen.

Liberalisatiegrens in de afgelopen vijf jaren:

  • 2016: 710,68 euro
  • 2017: 710,68 euro
  • 2018: 710,68 euro
  • 2019: 720,42 euro
  • 2020: 737,14 euro

Eisen vrije sector woning

Verhuurders in de vrije sector willen natuurlijk zo min mogelijk risico lopen. Ze zoeken een geschikte kandidaat die ze een bepaalde zekerheid geven. Een huurder moet natuurlijk wel iedere maand netjes de huur kunnen betalen. De huurprijs in de vrije sector staat niet vast en mag zelf worden bepaald door de verhuurder. Inkomenseisen voor een vrije sector woning kunnen daarom erg hoog zijn. Om in aanmerking te komen, heb je een minimaal jaarinkomen van 38.000 euro nodig. Ook moet je minstens 48 keer de netto huur per maand, bruto per jaar verdienen. Extra verdiensten zoals vakantiegeld en een dertiende maand worden hier ook bij gerekend.

Huurtoeslag en huurbescherming

Als huurder van een vrije sector woning heb je geen recht op huurtoeslag. De huurprijs ligt hiervoor te hoog. Deze bijdrage is bovendien bestemd voor mensen met een lager inkomen, die überhaupt niet in aanmerking kunnen komen voor een huurwoning in de vrije sector. Al met al zijn er voor verhuurders in de vrije sector minder regels dan bij sociale huurwoningen. Toch kan niet zomaar de huur worden opgezegd. Als huurder geniet je gewoon huurbescherming, net zoals bij andere sectoren.

Wanneer mag je huren in de vrije sector?

Zoals gezegd, kun je op zoek gaan naar een woning in de vrije sector als het inkomen van jou en je partner hoger is dan 38.000 euro per jaar. Met een gezamenlijk inkomen tot 44.655 euro kun je nog in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, op basis van de regeling voor middeninkomens. Wel zul je dan te maken krijgen met lange wachtlijsten voor deze woningen. Daarom kiezen toch veel mensen voor een vrije sector woning. Doordat er vaak wordt gevraagd dat je drie tot vier keer de huurprijs verdient, zul je goed moeten kijken naar jouw het budget waarvoor je kunt huren. Om budget te bepalen, tel je je bruto inkomen en vakantiegeld bij elkaar op en deel je dit door de eis van de verhuurder.