Om woningen eerlijk te verdelen werken woningcorporaties vaak met wachtlijsten. Zodra jij je inschrijft, kom je in de meeste gevallen dus in een wachtlijst terecht. Je zult dus moeten wachten op jouw beurt om in aanmerking te komen voor een sociale huurwoning. Woningzoekers die langer staan ingeschreven hebben dus meer kans op een passende huurwoning. Maar is huren zonder wachtlijst ook mogelijk? En kun je een woning huren zonder inschrijving bij een woningcorporatie?
Een wachtlijst werkt voornamelijk met het principe first-in-first-out. Zodra iemand bovenaan de lijst een woning vindt, schuift iedereen een plekje op. Als je bovenaan staat, maak je dus de grootste kans om als eerste in aanmerking te komen voor een huurwoning. Bij inschrijving kom je in de meeste gevallen dus onderaan de lijst te staan, maar soms ligt dit anders. Bijvoorbeeld wanneer je in een crisissituatie zit en je wegens gezondheidsproblemen dringend op zoek bent naar een andere huurwoning. Een woningzoeker die hiermee te maken heeft, kan voorrang krijgen.
In uitzonderlijke gevallen kun je hoger op de wachtlijst geplaatst worden. Je kunt urgentie aanvragen bij de gemeente, bijvoorbeeld als je plotseling je huis uit moet vanwege relatieproblemen of ernstige ziekte. Wat hiervoor de criteria zijn, zal per gemeente verschillen. Als wordt vastgesteld dat er inderdaad sprake is van een noodsituatie, kun je voor een paar maanden tot een half jaar lang voorrang krijgen bij het zoeken naar een nieuwe huurwoning. Informeer naar de voorwaarden bij je eigen gemeente.
Hoelang je op een wachtlijst staat, hangt af van een aantal factoren. Zo spelen het woningtype, de huurprijs en de gewenste woonplaats een belangrijke rol. Als je op zoek bent naar een sociale huurwoning in een gewilde plaats, moet je soms wel meerdere jaren op de wachtlijst staan voordat je in aanmerking komt. Steden als Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Rotterdam en Eindhoven zijn zeer gewild. Zoek je een huurwoning in één van deze plaatsen? Zorg dan dat je je vroegtijdig aanmeldt voor een wachtlijst.
Wachtlijsten worden vaak gebruikt bij de verdeling van sociale huurwoningen. Dit zijn betaalbare woningen waarvoor je in aanmerking komt als je een lager inkomen hebt. In steden als Amsterdam, Utrecht en Rotterdam is veel vraag naar goedkope woonruimte. Door middel van wachtlijsten proberen woningcorporaties de woningen eerlijk te verdelen. Dit wordt vaak gebaseerd op punten. Mensen krijgen per ingeschreven maand een punt en degene met de meeste punten staat het hoogst in de lijst. Veel jongeren schrijven zich op hun 18e verjaardag in bij een woningcorporatie, zodat ze een paar jaren later alvast een aantal punten hebben verzameld en meteen actief op zoek kunnen gaan naar een woning.
Ondanks de intentie om sociale huurwoningen eerlijk te verdelen, is er veel kritiek op de manier waarop dit gebeurt. In Nederland krijg je punten op basis van de inschrijfduur en niet de zoekduur. Om die reden vinden veel mensen het systeem oneerlijk. Stel: je bent al ruim een jaar op zoek naar een leuk appartement. Je staat 3 jaar ingeschreven bij een woningcorporatie en hebt zo 36 punten (1 per maand) bij elkaar gesprokkeld. Je besluit te reageren op een huurwoning, maar ziet dat je als tweede in de wachtlijst staat. Op nummer 1 staat Denise, die zich op haar 18e al inschreef en nu, zes jaar later, besluit voor het eerst te reageren op een woning. Omdat zij 72 punten heeft verzameld, maakt ze altijd meer kans op de woning dan jij. Je bent misschien al veel langer actief op zoek, de kans is groot dat je de woning niet krijgt.
Veel woningzoekenden vragen zich af of huren zonder wachtlijst ook mogelijk is. Voor de meeste sociale huurwoningen kan dit niet, maar als je liever particulier wilt huren in de vrije sector, is er vaak geen wachtlijst. Zulke huurwoningen vind je via Kamerstunt. In ons overzicht vind je een enorm aanbod aan beschikbare woningen, van kamers en studio’s tot appartementen en woonhuizen. Reageren kan eenvoudig met Kamerstunt Premium. Daarmee kun je direct het gesprek aangaan met verhuurders of makelaars en snel een huurwoning vinden in jouw omgeving.