Werkgeversverklaring

Een verhuurder die op zoek is naar een huurder, wil natuurlijk zo min mogelijk risico lopen. De ideale huurder zorgt niet voor overlast en betaalt iedere maand netjes de huur. Maar hoe krijg je die garantie? Als jij een woning wilt huren, kan een verhuurder je vragen om een werkgeversverklaring aan te leveren. Maar wat is een werkgeversverklaring eigenlijk? En wat is het verschil met een intentieverklaring? We zochten alles voor je uit, zodat je de juiste formulieren kunt aanleveren.

Wat is een werkgeversverklaring?

Een werkgeversverklaring is een schriftelijke verklaring waaruit blijkt wat je inkomen is. Onder andere jouw jaarinkomen en dienstverband staan erin vermeld. Het is een duidelijke weergave van je inkomenssituatie, waarmee de verhuurder een inschatting kan maken of jij iedere maand de huurprijs kunt betalen. Zo stelt de verhuurder het eigen risico op die hij/zij met jou neemt als aanstaand huurder.

Wat staat er in een werkgeversverklaring?

  • gegevens van werkgever
  • gegevens van werknemer
  • dienstverband en/of intentieverklaring
  • inkomen
  • leningen/loonbeslag
  • handtekening van werkgever

Wanneer heb je een werkgeversverklaring nodig?

Je hebt een werkgeversverklaring nodig als een verhuurder of bank wil vaststellen of jouw inkomen hoog en stabiel genoeg is om voor langere tijd de maandlasten te dragen. Zo hoopt de verhuurder of hypotheekverstrekker garantie te krijgen dat jij inderdaad in staat bent om de huur of hypotheek te betalen, zodat ze geen risico lopen op betalingsachterstanden of wanbetaling.

Hoe lang is een werkgeversverklaring geldig?

Werkgeversverklaringen zijn maximaal drie maanden geldig. Na deze periode zul je dus opnieuw een verklaring moeten aanvragen bij je werkgever. Let er wel op dat de verklaring met dezelfde pen is ingevuld, zonder doorhalingen of Tipp-Ex. Mocht er een fout in voorkomen, dan zal er een nieuw formulier moeten worden ingevuld. Ook dient de verklaring voorzien te zijn van een officiële bedrijfsstempel.

Waar kan ik een werkgeversverklaring krijgen?

Word je door een verhuurder of bank gevraagd om een werkgeversverklaring? Dan kun je deze aanvragen bij je werkgever. Die zal de benodigde gegevens invullen, zodat je deze kan overleggen aan de verhuurder. Een werkgeversverklaring wordt alleen verstrekt als je een vast dienstverband hebt. Ben je tijdelijk in dienst en/of heb je nog geen vast contract? Dan is het mogelijk om een intentieverklaring aan te vragen.

Wat is een intentieverklaring?

Als je geen vast dienstverband hebt, kan een werkgever een intentieverklaring voor je opstellen. Hierin staat of de werkgever van plan is om jou een vast contract aan te bieden, en dus de intentie heeft om je vast in dienst te nemen. Wil je een woning kopen? Dan zal een bank je ook vaak vragen om een intentieverklaring. Voor uitzendkrachten heet zo’n dergelijke verklaring een perspectiefverklaring.

VOG aanvragen

Een verhuurder zou je ook kunnen vragen om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) aan te vragen. Dit is een document waaruit blijkt dat je geen relevant verleden hebt met politie of justitie. Als je een strafblad hebt, kan dit in de weg zitten van je aanvraag, maar betekent niet direct dat het niet onmogelijk is om de verklaring te krijgen. Screeningsautoriteit Justis gaat bij de beoordeling namelijk na of de strafbare feiten recent en relevant zijn voor jouw situatie. Een verkeersovertreding zou bijvoorbeeld niet hoeven betekenen dat je als huurder geen VOG kunt krijgen. Een VOG aanvragen kan eenvoudig en snel online, via een dienst als VOGnodig.