Woningcorporatie

Een woningcorporatie is een organisatie die als doel heeft om betaalbare woonruimte te bieden aan mensen die niet zelfstandig in staat zijn om een woning te kopen of te huren op de vrije markt. Woningcorporaties ontvangen hiervoor steun van de overheid en hebben als taak om voldoende sociale huurwoningen te bouwen en te verhuren aan mensen met een laag tot middeninkomen.

Voor wie zijn deze woningen?

De woningen zijn bedoeld voor mensen met een inkomen tot maximaal 44.035 euro, waarbij 80% hiervan is bestemd voor deze doelgroep. Daarnaast is er 15% van de sociale huurwoningen bedoeld voor mensen met een inkomen tot 48.625 euro en 7% voor mensen met een hoger inkomen.

Scheefwonen

Het probleem van scheefwonen doet zich voor wanneer mensen een sociale huurwoning huren die eigenlijk niet bij hun inkomen past. Om dit te ontmoedigen, krijgen deze mensen een extra verhoging van de huurprijs. Door de grote vraag naar sociale huurwoningen in Nederland, ontstaan er lange wachtlijsten en moeten sommige mensen wel tot 10 jaar wachten voordat ze een woning kunnen bemachtigen.

In dit geval kunnen mensen kiezen voor de vrije sector, waarbij woningen duurder zijn maar vaak wel per direct te huur zijn.

Ook interessant: Wat is scheefwonen en wat kunnen de gevolgen zijn?

Wat is een scheefwonen

In Nederland hebben de overheid en woningcorporaties veel last van het zogeheten scheefwonen (ook wel scheefhuren). Dit betekent dat mensen een woning huren die niet bij hun inkomen past. Dat is slecht voor woningcorporaties omdat mensen met een hoog inkomen blijven wonen in woningen die eigenlijk bedoeld zijn om mensen met een lager inkomen te huisvesten.

Voor de overheid is dit een probleem, omdat er ook mensen zijn die in een te luxe sociale huurwoning wonen en dit eigenlijk niet kunnen betalen. De overheid moet meer huurtoeslag geven aan deze mensen, om ervoor te zorgen dat zij een dak boven hun hoofd houden.

Voorbeeld van scheefwonen

Het goedkope wonen is vooral een probleem in steden waar de woningnood hoog is. Door een gestreste koop- en huurmarkt blijven mensen dan in goedkope sociale huurwoningen zitten. Vooral Amsterdam heeft hier veel last van. Daar woont 21 procent van de mensen scheef. In gebieden waar de markt niet gestrest is, is dat percentage 16 procent. Om scheefwonen te ontmoedigen heeft de overheid gesteld dat deze mensen een extra verhoging van de huurprijs krijgen, zodat het op termijn niet langer interessant is om in een dergelijke huurwoning te blijven wonen.

Wachtlijst

Omdat er zoveel mensen scheefwonen, is er een tekort aan sociale huurwoningen in Nederland. Er ontstaan lange wachtlijsten en in sommige delen van Nederland moeten mensen tot wel 10 jaar wachten tot ze een sociale huurwoning kunnen bemachtigen. Als je wil huren zonder wachtlijst en je inkomen toereikend is, kun je kiezen voor de vrije sector. Deze woningen zijn duurder, maar vaak zijn ze wel per direct te huur.