Woonhuis

Je hebt als huurder in Nederland de keuze uit veel verschillende woningtypes. Kamersstudio’s, appartementen en woonhuizen komen het meeste voor. Maar wat is nu precies het verschil tussen deze woningen? Wanneer is bijvoorbeeld sprake van een woonhuis? Hieronder leggen we je uit wat een woonhuis is, hoeveel het gemiddeld kost en hoe je een woonhuis moet verzekeren.

Wat is een woonhuis?

Een woonhuis is (een deel van) een pand dat wordt gebruikt om in te wonen. Het gaat hier om een zelfstandige woonruimte waarvan je alle onderdelen van het pand in eigen beheer hebt. Daarbij hoort ook de grond eromheen. Je hoeft dus geen hal, gang of portiek te delen met medebewoners. Dan is er geen sprake van een woonhuis, maar een appartement. Een ander verschil tussen een woonhuizen en appartementen is dat je bij een appartement altijd te maken hebt met boven-, zij- en/of onderburen. Bij een woonhuis kun je alleen zijburen hebben.

Kosten woonhuis

De kosten van een woonhuis kunnen per locatie aanzienlijk verschillen. Huur je een woning in de Randstad, zoals in Rotterdam? Dan moet je vaak de hoofdprijs betalen. In de provincie Overijssel, zoals in Hengelo, ben je meestal heel wat goedkoper uit. Sociale huurwoningen zijn over het algemeen goed betaalbaar, omdat ze gebonden zijn aan een maximum huurprijs; de zogenaamde liberalisatiegrens. In 2021 bedraagt dit 752,32 euro. In de vrije sector liggen de gemiddelde huurprijzen een stuk hoger. Verhuurders zijn hier niet gebonden aan een maximum en bepalen de huurprijs van hun woonhuis zelf.

Verzekeringen woonhuis

Welke verzekeringen je nodig hebt voor je woonhuis hangt af van je intentie om te gaan huren of kopen. Voor een huurhuis heb je alleen een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering nodig. Ga je kopen? Dan komen hier meer verzekeringen bij. Zo heb je ook een overlijdensrisicoverzekering, een woonlastenverzekering, kapitaalverzekering en een opstalverzekering nodig.

Hoe wordt een woonhuis opgeleverd?

De manier waarop een woonhuis wordt aangeboden is belangrijk voor een woningzoeker. Levert de verhuurder zijn eengezinswoning kaal op? Dan tref je deze ook volledig leeg aan en zul je zelf moeten zorgen voor een vloer, raambekleding en natuurlijk meubels. Een gestoffeerde huurwoning is juist wel voorzien van raambekleding en een vloer. Meubilair moet je nog steeds zelf regelen. Wil je meteen kunnen intrekken? Dan past een gemeubileerde woning het best bij je. Let er wel op dat deze vorm van oplevering vaker voorkomt bij kamers en appartementen. Woonhuizen worden in de meeste gevallen kaal of gestoffeerd opgeleverd.

Woonhuis huren?

Wil jij graag een woonhuis huren? Hoewel Kamerstunt vooral is gericht op het aanbieden van kamers en studio’s, worden ook woonhuizen op ons platform geplaatst. Met duizenden verschillende huurobjecten zal je hierbij ongetwijfeld een geschikt woonhuis bij zitten voor jou. Zoek dus snel een woning die bij jou past en neem contact op met de verhuurder.