Zelfstandige woning

Wil je een woning huren waarbij je recht hebt op huurtoeslag? Let er dan op dat dit een zelfstandige woonruimte is. Alleen dan kun je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Wanneer een woning als zelfstandige woonruimte wordt gezien, leggen we je graag uit.

Wat is een zelfstandige woning?

Een zelfstandige woning is een woning met eigen voorzieningen en een eigen voordeur. Om precies te zijn is sprake van een zelfstandige woonruimte als je het volgende voor jezelf hebt:

  • een toegangsdeur die van binnen en buiten op slot kan;
  • een woon(slaap)kamer;
  • een keuken met aanrecht;
  • een aan- en afvoer voor water;
  • een aansluitpunt voor een kooktoestel;
  • een toilet met waterspoeling.

Voorzieningen deel je dus niet met huisgenoten. Wel kan het voorkomen dat je de hal of portiek deelt met medebewoners. In zo’n geval is er sprake van een appartement. Er zijn dan afzonderlijk afgesloten delen van het pand met ieder hun eigen voorzieningen. Woningen die kunnen dienen als zelfstandige woonruimte zijn: appartementen, eengezinswoningen, portiekwoningen, maisonnettes, galerijflats, studio’s en bungalows. Het type huurwoningen dat juist onzelfstandig is, zijn kamers in studentenhuizen en hospitakamers (een kamer in het huis van de hoofdbewoner).

Uitzonderlijke gevallen

Niet alle woningen zijn eenvoudig te categoriseren. Wat als je bijvoorbeeld (een deel van) een stage in een woning huurt? Voor onderstaande uitzonderingen gelden de volgende regels:

  • Als je een gedeelde of onvrije etage huurt, en daarbij de voordeur, gang, lift of het trappenhuis deelt, is ook sprake van een zelfstandige woning (mits er wordt voldaan aan de voorwaarden).
  • Bewoners van een gesplitste woning die alle voorzieningen voor zichzelf hebben, wonen ook in afzonderlijke zelfstandige woonruimtes.
  • Woonwagens mogen geen eigen aandrijving hebben en moeten op een erkende standplaats staan. Laatstgenoemde kun je navragen bij de gemeente.
  • Waterwoningen moeten met palen vastzitten aan de waterbodem, mogen niet meebewegen met het water en de opgang naar de woning moet een vaste verbinding zijn tussen de wal en de woning. Anders is er sprake van een woonboot, die niet als zelfstandige woning wordt gezien.

Verschil zelfstandige en onzelfstandige woning

Onzelfstandige woningen zijn meestal hospita- of studentenkamers. Hier heb je alleen een kamer in een huis voor jezelf en deel je de overige voorzieningen, zoals een keuken, badkamer en voordeur met huisgenoten en/of de eigenaar. Dit is al een groot verschil op zich, maar ook op het gebied van wet- en regelgeving valt er ook nog een onderscheid te maken tussen zelfstandige en onzelfstandige woonruimtes. Zo heeft een huurder van een onzelfstandige woning nooit recht op huurtoeslag. Je kunt alleen huurtoeslag krijgen als je in een zelfstandige woning huurt.

Huurbescherming hospitakamer

Op het gebied van huurbescherming zul je in een studentenkamer geen verschil zien. Dit is alleen bij hospitahuur anders geregeld. Bij deze vorm van wonen heb je negen maanden geen huurbescherming en mag de huurbaas de huur zonder opgaaf van reden opzeggen. Na deze periode geldt wel de volledige huurbescherming.

Huurprijs en puntenstelsel

Ook de bepaling van de huurprijs is anders geregeld. Zo moet de huurprijs voor (hospita- of studenten)kamers altijd aan de hand van het puntenstelsel worden bepaald. Hier zijn geen uitzonderingen voor. Bij zelfstandige huurwoningen geldt dit niet altijd. Als de huurprijs bij aanvang van het huurcontract hoger is dan de liberalisatiegrens, mag de verhuurder de huurprijs naar eigen inzicht verhogen. Hier zijn geen maxima aan verbonden.