Huisjesmelker

Helaas komt het nog wel eens voor dat huurders te veel betalen voor hun huurwoning. Vooral kamers, studio’s en appartementen worden soms voor torenhoge bedragen aangeboden, zonder dat daar goede reden voor is. Zogenaamde ‘huisjesmelkers’ verdienen dan geld over de rug van huurders, die op hun beurt te maken kunnen krijgen met financiële problemen. Maar wanneer betaal je precies te veel? Daarvoor kun je gelukkig de Huurcommissie inschakelen, die opkomt voor de belangen van huurders. Ook wordt er jaarlijks een huisbaas uitgeroepen tot ‘Huisjesmelker van het Jaar’ door ROOD, de jongerenpartij van de SP.

Wat is een huisjesmelker?

Een huisjesmelker is een verhuurder die niet het beste voor heeft met zijn of haar huurders. Geld verdienen staat bij deze huisbazen voorop en dat gaat vaak ten koste van het woongenot, de veiligheid en de portemonnee van huurders. Je komt ze het meest tegen in grote, dichtbevolkte steden, waar vanzelfsprekend ook de meeste huurwoningen te vinden zijn. Vooral studenten zijn slachtoffer van huisjesmelkers. Het woningtekort is groot en huurders nemen eerder genoegen met een kamer waarvan het onderhoud achterstallig is of de huurprijs erg hoog ligt. Bovendien durven ze vaak het gesprek met de verhuurder niet aan te gaan, omdat het in het verleden nogal eens is voorgekomen dat huisjesmelkers intimiderend en zelfs agressief worden.

Stappen ondernemen

Denk jij het slachtoffer te zijn van een huisjesmelker? Dan zou je stappen kunnen ondernemen. Gelukkig kun je daar hulp bij krijgen. Je wordt als huurder namelijk beschermd door de Huurcommissie, die je zou kunnen helpen om je huisbaas te confronteren. Huurprijzen horen berekend te worden aan de hand van een puntenstelsel. Als je kamer niet aan de eisen voldoet, kun je via de commissie een procedure starten. Dit kost standaard 25 euro. Blijk je gelijk te hebben en betaal je inderdaad te veel? Dan krijg je dit geld altijd terug. Helaas kan zo’n procedure via de Huurcommissie lang duren – soms tot wel anderhalf jaar – omdat er veel klachten worden ingediend. Bovendien mag de commissie geen straffen opleggen. Verhuurders zouden de uitspraak dus ook zomaar kunnen negeren. Je zou vervolgens nog de stap naar de rechter kunnen stappen, maar daarmee wordt de procedure alleen maar langer en duurder.

Huisjesmelker van het jaar

Sinds 2003 wordt jaarlijks een verkiezing gehouden voor ‘Huisjesmelker van het Jaar’. Dit is een initiatief van de landelijke studentenvakbond (LSVb) en ROOD, de jongerenafdeling van de SP. Met de uitreiking willen ze verhuurders aanpakken die veel te veel huur vragen of slecht onderhoud plegen. Huisjesmelkers worden benaderd door de bedenkers en krijgen een ware bokaal uitgereikt. Verhuurders in Groningen, Rotterdam en Utrecht kregen al de twijfelachtige eer. Vaak gaat de titel naar één huisbaas, maar het is ook al eens voorgekomen dat een bemiddelingsbedrijf Huisjesmelker van het Jaar werd. Je kunt anoniem een nominatie doen als je denkt dat je wordt benadeeld als huurder. Wel moet je daarvoor een goede reden voor hebben, als je bijvoorbeeld denkt dat je te veel huur moet betalen of je pand slecht wordt onderhouden.