Huren

Als je wilt verhuizen kun je een woning kopen of huren. Jouw keuze hangt sterk af van je huidige situatie. Wil je bijvoorbeeld een vaste verblijfplaats waar je een aantal jaren kunt blijven wonen? Of heb je voor kortere tijd onderdak nodig? Studenten en starters staan erom bekend dat ze vaak een kamer, studio of appartement huren. Maar ook op latere leeftijd kan huren een ideale oplossing zijn voor woningzoekers.

Wat is huren?

Heb je een keuze gemaakt en wil je gaan huren? Dan zul je op zoek moeten naar een huurwoning, en dan het liefst eentje die goed bij je past. Bepaal allereerst naar wat voor soort woning je op zoek bent, en waar deze moet staan. Waar de één ontzettend graag wil wonen in een kamer in Rotterdam Centrum, zal iemand anders weer dolgelukkig worden van een volledige huurwoning in Maastricht. Zorg er ook voor dat je zeker weet dat je de woning kunt betalen en dus niet in moeilijkheden zult komen. Heb je een advertentie gevonden die je aanspreekt? Kom dan altijd eerst langs voor een bezichtiging voordat je een huurovereenkomst ondertekent. Als je een woning gaat bekijken zie je meer dan op de foto’s. Zo kun je er beter achter komen of die woning écht bij je past.

Sociale huur en vrije sector

Huurwoningen zijn onder te verdelen in de vrije sector en de sociale huur. Sociale huurwoningen zijn vaak betaalbaarder, omdat ze bedoeld zijn voor huurders met lagere inkomens. Je kunt er vaak ook huurtoeslag krijgen, als jij en de woning aan de voorwaarden voldoen. Bovendien geldt er een maximum huurprijs. Zodra de huurprijs van een huurwoning boven de zogeheten liberalisatiegrens uitkomt, is er sprake van een vrije sector huurwoning. Daarbij mag de verhuurder zelf bepalen hoe hoog de huurprijs ligt. Een woning in de vrije sector is dus meestal duurder om in te wonen. Toch kan het aantrekkelijker zijn als je iets meer te besteden hebt. Omdat niet iedereen ze kan betalen, heb je minder concurrentie voor zo’n woning. Ook geldt er geen wachtlijst, zoals bij woningcorporaties bijna altijd wel het geval is.

Tijdelijk huren

Als je een huurwoning zoekt, kan tijdelijk huren een ideale oplossing zijn. Bijvoorbeeld als je verwacht binnen korte tijd weer te verhuizen, omdat je je huidige woning aan het verbouwen bent. Of als je als buitenlandse student of expat voor bepaalde tijd naar Nederland komt. Aan tijdelijke huur zijn wel een aantal regels gebonden. Bij verhuur op basis van de Leegstandswet word je als huurder bijvoorbeeld minder goed beschermd. Hierbij biedt de eigenaar zijn te koop staande woning te huur aan, maar heb je als huurder geen recht op volledige huurbescherming.