Huurcontract

Een huurcontract (of huurovereenkomst) is een officieel document dat is opgesteld door de huurder en de verhuurder van een woning. Voor de huur van de kamer, studio, het appartement of huis betaalt de huurder meestal een vast bedrag per maand; de huurprijs. Dit is één van de zaken die zijn vastgelegd in het huurcontract. In de overeenkomst staat precies wat de rechten en plichten zijn van beide partijen. Wat er precies terugkomt in een huurcontract, lees je hieronder.

Wat staat er in een huurcontract?

In iedere huurovereenkomst horen in ieder geval een paar onderdelen terug te komen. Ontbreekt één of meerdere van onderstaande punten? Dan is het contract niet rechtsgeldig. Controleer je nieuwe huurcontract dus altijd goed en vraag de verhuurder bij twijfel om verduidelijking.

Wat altijd terugkomt in een huurovereenkomst:

  • de naam van de huurder en de verhuurder;
  • de huur (kale huur en servicekosten of de all-in huurprijs);
  • de hoogte van de borg;
  • adres van het te huren pand;
  • omschrijving van de woning (aantal kamers, tuin etc.);
  • begindatum van het contract;
  • het tijdstip en de manier van betaling;
  • datum van huurverhoging;
  • huisregels voor de bewoners;
  • handtekening van beide partijen.

Als er sprake is van tijdelijke verhuur, moet er ook een einddatum in het contract staan. Als je een kamer huurt, zijn er mogelijk ook andere afspraken, bijvoorbeeld over hoe je de huur op moet zeggen. Ook het gebruik en de schoonmaak van gedeelde ruimtes, zoals een badkamer of keuken, staat erin vermeld. Verder vind je hier vaak terug of je huisdieren mag houden, of de kamers zijn af te sluiten en of je bezoek mag ontvangen.

Mondeling huurcontract?

Wat veel nieuwe huurders niet weten, is dat de huur ook mondeling te regelen is. Een huurovereenkomst hoeft dus niet per definitie op papier te staan. Of dit een goede oplossing is, valt alleen te betwijfelen. Het is bijvoorbeeld lastig om te bewijzen wat er allemaal aan bod in gekomen tijdens zo’n gesprek. Mocht er een meningsverschil ontstaan tussen beide partijen, dan is het des te moeilijk om te bepalen wie het aan het rechte eind heeft. Je kunt namelijk niet terugvallen op wat zwart op wit staat, in een document dat door zowel huurder als verhuurder ondertekend is. Voor verhuur op basis van de Leegstandswet is een mondeling huurcontract overigens geen optie. Dat kan alleen schriftelijk geschieden.

Servicekosten betalen

Bovenop de kale huur betaal je bijna altijd servicekosten. Dit zijn de kosten voor nutsvoorzieningen als gas, water en licht. Als de servicekosten apart in de overeenkomst staan, moet duidelijk zijn waarvoor je precies betaalt en hoe hoog dit bedrag ligt. Ook afspraken over onderhoud kunnen terugkomen in het huurcontract. Bijvoorbeeld dat klein onderhoud door de verhuurder wordt geregeld. Soms vallen de kosten hiervoor ook onder de servicekosten. In het geval van een all-in huurprijs betaal je één bedrag voor alle kosten (kale huur + servicekosten).

Geen huur betalen?

Soms betaal je voor een huurwoning geen huur. Bijvoorbeeld omdat de woning in bezit is van familie en je er gratis mag wonen. Er is dan geen sprake van een huurovereenkomst, dus ook geen mondelinge. Volgens de wet is der dan sprake van een bruikleenovereenkomst. Hierin kunnen nagenoeg dezelfde zaken staan als in een regulier huurcontract. Wel geldt ook hier dat je de gemaakte afspraken het best op papier kunt zetten, zodat je er altijd op kunt terugvallen.