De huurprijs is een bedrag dat de huurder betaalt aan de verhuurder van een woning. Dit bedrag is een vergoeding voor het gebruik van de woning en wordt vaak maandelijks betaald. Een verhuurder kan alleen niet zomaar een huurprijs vaststellen. Daarvoor gelden regels, afhankelijk van de sector waarin de woning wordt verhuurd; de vrije sector of sociale huur. Ook de locatie is vaak bepalend voor de hoogte van de huur. Een appartement in Den Haag valt bijvoorbeeld vaak heel wat duurder uit dan een appartement in Zwolle.
De huurprijs kan op verschillende manieren worden opgesteld. Meestal wordt onderscheid gemaakt uit de kale huur als de servicekosten. De kale huurprijs bestaat uit de kosten voor het gebruik van de woonruimte. De kosten die naast de kale huurprijs in rekening worden gebracht, vallen onder de servicekosten. Hierbij kun je denken aan de kosten voor nutsvoorzieningen (gas, water en licht) en de kosten voor het onderhoud en de administratie. Het komt ook voor dat je een totaalprijs betaalt, waarbij alle kosten zijn opgeteld; een zogeheten all-in huurprijs.
De huur die je betaalt voor een kamer, studio, appartement of huis kan behoorlijk uiteenlopen. Ook is er vaak een verschil in prijs tussen sociale huurwoningen en vrije sector woningen. Sociale huurwoningen hebben een maximum huurprijs (€ 752,33 in 2021). Zodra een huurwoning volgens het puntenstelsel onder deze liberalisatiegrens uitvalt, is er sprake van sociale huur. Komt de huurprijs daarboven uit? Dan bevindt de woning zich in de vrije sector. Verhuurders kunnen hier zelf bepalen welk bedrag ze maandelijks vragen voor de huur.
Als huurder kun je ook een all-in huurprijs moeten betalen. Hierin worden de kale huur en servicekosten gescheiden. Je betaalt dus maar één bedrag voor het gebruik van de woning, nutsvoorzieningen, onderhoud etc. Een nadeel van een all-in huurprijs is dat je minder inzicht hebt in waarvoor je precies betaalt. Het is ook mogelijk om de huurprijs op te laten splitsen, zodat je beter inzichtelijk hebt wat je bijvoorbeeld voor het verbruik van gas, water en licht betaalt. Je kunt dit verzoek indienen bij je verhuurder, maar als jullie er niet uit komen, kun je ook de Huurcommissie inschakelen.
Verhuurders mogen één keer per jaar de huurprijs verhogen. Voor de sociale huur geldt sinds 2021 een maximum verhoging van 2,4 procent. Betaal je bijvoorbeeld dit jaar 450 euro voor de huur van je kamer? Dan kan de huurprijs volgend jaar op z’n hoogst 460,80 euro worden. Ook voor de vrije sector liggen plannen om een grens van maximaal 2,4 procent in te voeren. Het parlement moet nog wel met dit wetsvoorstel instemmen. Op dit moment geldt nog geen maximum. Verhuurders in de vrije sector mogen dus nog zelf bepalen welk met bedrag ze de huur jaarlijks verhogen.