Kantoorruimte

Een kantoorruimte (of bedrijfsruimte) kan door een ondernemer of bedrijf gehuurd worden om zich in te vestigen. Er bestaat verschillende vormen van huurcontracten voor een kantoor. Dit is volledig afhankelijk van de bestemming en de aard van het bedrijf. Zo kun je conventioneel en flexibel huren óf een werkplek afhuren in een business center of een coworking ruimte.

Conventioneel vs. flexibel huren

Kantoorruimte kun je conventioneel en flexibel huren. Beide hebben zo hun voor- en nadelen, afhankelijk van de onderneming die zich er vestigt. Een conventionele kantoorruimte wordt kaal opgeleverd. Het kantoor moet je dus volledig zelf inrichten. Dit is een voordeel als je zelf een bepaalde werkcultuur wilt creëren. Typisch aan conventioneel huren is dat je een vaste huurprijs per vierkante meter per jaar betaalt, meestal voor een periode van 5, 10 of 15 jaar.

Een andere optie is het huren van een flexibele werkplek (ook wel: flexplek). Flexibel betekent in dit geval dat de werkplek op ieder moment is aan te passen. Gaat het voortvarend met je bedrijf? Dan heb je meer ruimte nodig om je personeel te huisvesten en kun je extra ruimtes huren. Gaat je onderneming door een periode waarin bezetting nodig is? Dan is het mogelijk om weer te downgraden. In de praktijk werkt dit helaas niet altijd even goed. Vastgoedeigenaren zijn niet altijd even flexibel. Uitbreiden kan dan vaak wel, maar inperken soms juist niet.

Business center of coworking ruimte

Wie een kantoor nodig heeft, hoeft natuurlijk niet meteen een volledig pand of een deel ervan te huren. Daarvoor bestaan ook werkplekken in een business center of een coworking ruimte. Dit zijn grote panden waarin verschillende ondernemers of ondernemingen werkplekken kunnen huren. Is zo’n pand vind je vaak veel openbare voorzieningen terug. Huurders kunnen er dan gebruik van openbaar internet, printers, de stomerij en zelfs kinderopvang. Het gebouw heeft zelfs een receptie – al is het niet toegestaan om er (zakelijke) gasten te ontvangen. Wel betekenen deze extra diensten dat de huur van een werkplek in een business center of coworking ruimte aan de dure kant is. Je betaalt er vaak per vierkante meter of werkplek.