Microwoning

Starters en studenten zouden het liefst zo dicht mogelijk bij hun werk of studie wonen. Vaak betekent dat een woning in de buurt van het centrum. Maar daar zijn de huurprijzen juist het hoogst. Microwoningen zijn hier het perfecte antwoord op. Deze kleine, efficiënt ingerichte appartementen liggen op een gunstige locatie en zijn verrassend betaalbaar. Ideaal als je een beperkt budget hebt, maar wel alles voor jezelf wilt hebben en geen moeite hebt met een minimalistische lifestyle.

Wat is een microwoning?

Een microwoning is een klein appartement met een zeer efficiënte inrichting. Je kunt het zien als een mini-woning (van 30 tot 40 vierkante meter) waarin iedere ruimte optimaal wordt benut. Bewoners hebben er alles voor zichzelf, zoals een eigen toegang, keuken en een losse badkamer. De trend is overgewaaid vanuit Japan, waar een oplossing werd gezocht voor het gebrek aan woonruimte in de meest dichtbevolkte steden. Inmiddels komt het type woning ook Amerika en ons eigen Amsterdam voor.

Microwoningen zijn vaak onderdeel van een complex dat bestaat uit meerdere van dit type woningen. Daar zijn meestal een aantal openbare voorzieningen aanwezig, zoals een wasserette en een fietsenkelder, waar bewoners samen gebruik van kunnen maken. Vooral studenten en starters trekken naar microwoningen. Het is betaalbaar wonen en ze hebben meestal een gunstige ligging, met veel werkgelegenheid of studiemogelijkheden in de buurt en toegang tot openbaar vervoer.

Minimalisme

De trend past perfect bij de opkomst van het minimalisme. Steeds meer mensen kiezen een minimalistische manier van leven, zonder overbodige luxes en met precies genoeg ruimte om te wonen. Ook gaan we met z’n allen steeds duurzamer leven. We kiezen er bewuster voor om onze ‘ecologische voetafdruk’ te verminderen. De uitstoot van schadelijke stoffen en ons verbruik van gas, water en elektriciteit moet omlaag. Microwoningen worden vaak verward met tiny houses, en hoewel ze veel gemeen hebben, is dit niet hetzelfde.

Tiny house

Waar de meeste microwoningen middenin de stad te vinden zijn, staan tiny houses vaak iets verder daarbuiten. Het zijn vrijstaande mini-woningen die dus niet als appartementen gebundeld zijn in een complex. Tiny houses zijn kleiner dan microwoningen (meestal minder dan 30 vierkante meter) en bovendien verplaatsbaar. Wat ze gemeen hebben, is de efficiënte indeling en de duurzame manier van wonen. Een tiny house is zelfs vaak zelfvoorzienend, bijvoorbeeld door met een warmtepomp zelf duurzame stroom op te wekken.