Nutsvoorzieningen

Gas, water en licht (GWL) zijn onmisbaar als je een huurwoning prettig wilt bewonen. Ze worden dan ook als algemeen belang gezien, waar iedere huurder gebruik van moet kunnen maken. Je betaalt een maandelijks bedrag voor nutsvoorzieningen, direct aan leveranciers of aan de verhuurder. In het laatste geval komt dit meestal terug in de servicekosten. De vraag is of internet ook moet worden gezien als nutsvoorziening, omdat men steeds afhankelijker wordt van het wereldwijde web.

Nutsvoorzieningen regelen

Wanneer nutsvoorzieningen door je verhuurder worden geregeld, zitten ze vaak inbegrepen bij de servicekosten. Je betaalt de huurder dan een maandelijks voorschot. Maar het komt ook voor dat je zelf verantwoordelijk bent voor nutsvoorzieningen. Je zult dan zelfstandig contracten moeten afsluiten voor gas, water en licht. Gas en licht (elektriciteit) worden vaak in één contract aangeboden. Er zijn veel aanbieders op de markt, allemaal met hun eigen voordelen en aantrekkelijke kortingen. Gelukkig bestaan er genoeg handige vergelijkingssites die je helpen met een weloverwogen beslissing maken. Voor gebruik van water sluit je een contract af bij je lokale waterbedrijf.

Verbruik van GWL

Wat je verbruikt aan gas, water en elektriciteit wordt bijgehouden via een meter. Dit is in de jaarlijkse eindafrekening terug te zien, maar kan tegenwoordig ook online of via een app maandelijks worden ingezien. Of je aan het einde van het jaar iets terugkrijgt hangt af van je verbruik. Ben je het hele jaar door zuinig? Dan kun je soms wel honderden euro’s terugkrijgen op je eindafrekening.

Kosten nutsvoorzieningen

Hoeveel je jaarlijks kwijt bent aan nutsvoorzieningen, hangt sterk af van het woningtype, het aantal bewoners en de leveranciers waar contracten worden afgesloten. Hoe groter je woont, hoe meer je verbruikt. En ook voor de hoeveelheid huisgenoten geldt: meer bewoners, hogere kosten. Een gemiddeld huishouden in Nederland is iedere maand zo’n € 181 kwijt aan gas, water en licht. De gemiddelde kosten per nutsvoorziening zien er als volgt uit:

  • gas: € 115 per maand
  • water: € 36 per eenpersoonshuishouden
  • elektriciteit: € 56 per maand

Hoeveel je uiteindelijk moet betalen voor GWL verschilt ook sterk per type woning. Dat kun je zien in onderstaande tabel. Wie op zichzelf woont in een appartement betaalt iedere maand ongeveer 98 euro, terwijl dat voor een vrijstaande woning gemiddeld 183 euro is. En als je samenwoont ben je in een 2-onder-1-kap vaak duurder uit dan in een rijtjeshuis.

Gemiddelde kosten nutsvoorzieningen:

   Appartement Rijtjeshuis Hoekwoning 2-onder-1-kap Vrijstaand Gemiddeld
1 bewoner € 98 € 120 € 135 € 151 € 183 € 170
2 bewoners € 122 € 144 € 159 € 175 € 207 € 198
3 bewoners € 136 € 158 € 173 € 189 € 221 € 212
4 bewoners € 146 € 168 € 183 € 199 € 231 € 224
5 bewoners € 157 € 180 € 195 € 211 € 243 € 236

 

 

 

 

 

Check je huurcontract

Voordat je een huurovereenkomst tekent, is het verstandig om te controleren of de nutsvoorzieningen bij de servicekosten zijn inbegrepen. Is dit niet het geval? Dan zul je hier zelf nog achteraan moeten gaan. Gas kan ook deels onder de servicekosten vallen, bijvoorbeeld wanneer de verwarming in een flatgebouw centraal geregeld is. Voor het gas waarmee je kookt moet je dan nog een los contract afsluiten.

All-in huurprijs

In het geval van een all-in huurprijs vallen alle kosten voor de huur van een woning onder één bedrag. De kale huur, de nutsvoorzieningen en overige servicekosten, dus. Heb je liever meer inzicht in waarvoor je precies betaalt? Dan kun je je verhuurder vragen om de huurprijs alsnog op te splitsen. Komen jullie er niet uit? Schakel dan de Huurcommissie in om dit alsnog voor elkaar te krijgen.